Magneter og Stofskifte

Grundforskningscenteret HYPERMAG inviterer indenfor til Girls' Day in Science 12. september 2018, en dag dedikeret til at vække pigers interesse for teknologi og naturvidenskab. 

På HYPERMAG forsker vi i hyperpolarisering, en relativt ny teknologi opfundet på DTU. Hyperpolarisering kan forstærke signalet fra magnetisk resonans (MR-scanninger) med en faktor 20.000+, og det giver os mulighed for at se ting og følge processer, som man ikke før har kunnet observere. Hyperpolariseret MR åbner et vindue ind til levende cellers stofskifte, så man kan følge deres reaktion på sygdom, kost, lægemidler eller anden påvirkning. Vi arbejder tværdisciplinært med bl.a. fysik, instrumentering, billeddannelse, billedanalyse og hyperpolariserings anvendelser inden for medicin, biologi og kemi. Der er masser af grundvidenskabelige udfordringer at få styr på, men samtidig er vi alligevel så langt, at der netop er givet tilladelse til de første danske forsøg med hyperpolariseret MR på kræftpatienter på Skejby Hospital. Med hyperpolariseret MR vil læger nøje kunne følge, om patienternes behandling virker.

På Girls’ Day in Science lærer I, hvordan hyperpolariseret MR fungerer:
• I får eksempler på hvad teknologien kan bruges til - forskningsmæssigt, kommercielt og i behandling af patienter. 
• I laver eksperimenter relateret til stofskifte i vores laboratorier. 
• I får en kort introduktion til uddannelsesretningen Medicin og Teknologi, som DTU og Københavns Universitet kører sammen.
• I kommer til at snakke med kvinder med vidt forskellig baggrund, erfaring og uddannelsesforløb, bl.a. forskere, som har erfaring med at starte egen virksomhed, og yngre forskere og studerende,som står midt i at beslutte sig for, hvilken vej deres karriere skal gå.

Se det fulde program for HYPERMAG's Girls' Day in Science her.

Se øvrige arrangementer på DTU her: http://www.dtu.dk/Samarbejde/Gymnasier-og-skoler/Events-camps-konkurrencer/Girls-Day-in-Science.

Det er nødvendigt med tilmelding på forhånd. Tilmeld jer her: http://www.conferencemanager.dk/Girlsdayinscience-DTU.

Vi glæder os til at møde jer, vise jer hvad vi arbejder med og også høre, hvilke tanker I har omkring uddannelse og arbejdsliv inden for naturvidenskab. 

 

Om os

Center for Magnetic Resonance (CMR) er en faggruppe på DTU's Institut for Elektroteknologi. Vi forsker og underviser i MR-teknologi. Den kendes fra fx MR-scannere, som bruges til at skabe billeder til medicinsk diagnostik, udvikling af lægemidler og andet. Eller fra analysemetoden NMR, som bruges til at undersøge molekylers struktur og opbygning.

HYPERMAG er et grundforskningscenter dedikeret til hyperpolarisering. Det er en særlig måde at forstærke MR-signalet på, som åbner et vindue ind til kroppens celler og væv, så man kan observere deres reaktion på påvirkninger som for eksempel sygdomme, kost eller lægemidler. HYPERMAG arbejder både med udvikling af hyperpolariseringsmetoder og -udstyr, udvikling af nye komponenter til brug ved MR/NMR, billeddannelse og -analyse, samt anvendelser i især biologi, kemi og medicin.

CMR og HYPERMAG bidrager til uddannelsesretningen Medicin og Teknologi,  en tværfaglig uddannelsesretning i samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet Her uddannes medico-ingeniører, som supplerer ingeniørens tekniske kompetencer med en grundlæggende forståelse for lægens arbejde og medicinske problemstillinger. De kan fx være med til at udvikle nye kliniske metoder eller nyt medicoteknisk udstyr, der kan forebygge sygdomme, helbrede og redde liv.

Time

Wed 12 Sep 18
9:00 - 13:00

Organizer

DTU Elektro

Where

Center for Magnetic Resonance/HYPERMAG

Ørsteds Plads, bygning 349, 1. sal

2800 Kongens Lyngby


Files for download

http://www.cmr.healthtech.dtu.dk/calendar/arrangement?id=9e3ac94c-2a5b-4f3f-b4e2-6b097ccb1f8c
24 AUGUST 2019